18 лютого 2014 року.

Цю дату тисячі українців згадують із завмиранням серця. 5 драматичних днів, 18-22 лютого, в Києві стали найважчими за роки нашої Незалежности. Страшні протистояння між режимом Януковича та активістами Революції Гідности, поранення, смерті…

Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва опинився в серці тих страшних подій на Майдані.

« Очевидно, швидка опинилася в епіцентрі протистоянь. Було й таке, що бригада потрапила під обстріл на Інститутській, на щастя, ніхто з медпрацівників не постраждав… », - пригадує керівник Центру ЕМД та МК міста Києва Анатолій Вершигора.

« Щодобово на Майдані чергувало до 36 бригад. Найбільш навантажені були 1 і 5 відділення Центру ЕМД та МК та відділення медицини катастроф. У найкривавіші дні, бригада могла забрати і до 5 осіб одночасно, якщо були неважкі травми. Особливо згадуємо Інститутську… В тому хаосі ми не встигали навіть записати прізвища людей… Відвозили постраждалих найчастіше в Олександрівську, 12-ту і 17-ту лікарні. До деяких місць сутичок швидку не пропускали, приміром, до Будинку офіцерів 18 лютого, а там були загиблі і пораненні. Тільки після якихось складних втручань таки пропустили. Ми допомагали всім, незалежно, з якого боку барикад був постраждалий… Найчастіше доводилося працювати з вогнепальними пораненнями. 18 лютого госпіталізували 362 людей.»

« Боялися, звісно, виходити на чергування без будь-яких засобів самозахисту, особливо вночі… Ми чергували на Європейській площі, біля Будинку Профспілок, ЦУМу…», - пригадує Людмила Лєрман, фельдшер відділення №1 Центру ЕМД та МК м. Києва.

« В період сутичок і протистоянь забирали найчастіше побитих дубинками і постраждалих від сльозогінного газу… Колеги на інших чергуваннях забирали мітингувальників з вогнепальними пораненнями. Активісти, як правило, створювали коридори, щоб швидка скоріше дісталася до постраждалих ». 

« Ситуація, яка склалася в центрі Києва 18-22 лютого, нагадувала хаос, була «травматичною епідемією», - продовжує Анатолій Вершигора. «Хибна думка, що бригади швидкої повинні бути на передовій, в гущі подій, негайно витягувати з-під вогню. Швидка допомога повинна приймати поранених в безпечному місці і надаватися всім, незалежно ні від чого. Що ми й робили протягом Революції Гідности ». 20 лютого 2015 Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я відзначив колектив центру Подякою за участь у наданні медичної допомоги постраждалим під час Революції Гідности.

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК