103.jpg

Для забезпечення світових стандартів швидкості та якості екстреної медичної допомоги створюється електронна система «Централь 103». Її впровадження в тестовому режимі розпочинається у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Харківській, Херсонській областях та місті Києві. Завдяки сучасним диспетчерським, новим протоколам та центральній системі, виклики оброблятимуться оперативніше, а бригади екстреної допомоги швидше доїжджатимуть на місце події.

ДЛЯ ЧОГО ДИСПЕТЧЕРСЬКИМ СЛУЖБАМ ЦЕНТРАЛЬНА ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА

У деяких регіонах країни уже працюють сучасні оперативно-диспетчерські служби - цього вдалося досягти, завдяки злагодженій роботі Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з органами місцевої влади. Водночас, процес впровадження таких служб відбувався не централізовано, тому кожна з них використовує різну логіку процесів і диспетчерські служби  не «комунікують» між собою. На практиці це призводить до того, що, наприклад, при ДТП на межі двох областей виїжджає бригада екстреної медичної допомоги, яка знаходиться далі від місця події, проте формально саме вона має прийняти виклик.

ЯК ЗМІНИТЬСЯ РОБОТА ДИСПЕТЧЕРСЬКИХ СЛУЖБ  ПІСЛЯ ЗАПУСКУ СИСТЕМИ “ЦЕНТРАЛЬ 103”

Регіони, які підключать свої оперативно-диспетчерські служби до єдиної системи, зможуть обмінюватись з нею даними про прийняті та оброблені виклики. Підключення регіональних диспетчерських до “Централь 103” з одночасним впровадженням нових протоколів обробки викликів допоможе:

оптимізувати роботу регіональних диспетчерських;

скоротити швидкість обробки викликів та доїзду бригад;

отримати якісну та прозору статистику роботи служб екстреної медичної допомоги;

залучити до надання екстреної допомоги працівників інших екстрених служб;

створити можливість виклику швидкої для людей з порушенням слуху та мови.

«В рамках проекту ми вперше отримаємо достовірну та прозору статистику в режимі реального часу і побачимо, на яких етапах виникають проблеми. На основі цих даних Агенція екстреної медицини зможе давати рекомендації щодо підвищення якості надання допомоги. Наприклад, це можуть бути рекомендації щодо необхідної кількості бригад в певному регіоні та місць їх розміщення. Так пацієнти будуть впевнені, що допомога прибуде вчасно», - говорить Роман Ланський, керівник проекту з оптимізації роботи оперативно-диспетчерських служб екстреної медичної допомоги.

 

електронна_система.png 

 

ЯК ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ “ЦЕНТРАЛЬ 103”

Першими до системи підключаться диспетчерські служби у 8 областях України (Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Харківській, Херсонській) та місті Києві. Технічні деталі та перші кроки для старту проекту керівники регіональних Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф уже обговорили з експертами МОЗ. 

Наступним кроком після впровадження системи «Централь 103» у тестовому режимі має стати розробка єдиних вимог до оперативно-диспетчерських служб. Це необхідно для того, аби всі інші регіони, які тільки почали модернізацію своїх диспетчерських, робили це уніфіковано.

Після завершення тестового періоду всі регіони, в яких є об’єднані оперативно-диспетчерські служби, зможуть підключитись до центральної системи.

З часом «Централь 103» інтегрують у систему «Електронне здоров’я». Це дозволить створити повноцінну електронну медичну картку пацієнта та забезпечити обмін даними між системою екстреної медицини та іншими рівнями надання медичної допомоги.

Інформаційна довідка

Згідно з чинними нормами, бригада екстреної медичної допомоги має прибути на місце події в містах – за 10 хв, а у сільській місцевості – за 20 хв. Однак реальна тривалість очікування бригади ЕМД може займати більше часу. Одними з основних причин такої ситуації є застарілість програмного забезпечення диспетчерських служб, відсутність єдиних протоколів обробки виклику, неоптимальний вибір машин, невдале розташування підстанцій, відсутність якісного аналізу даних про реальну ситуацію в регіонах. Проект з оптимізації роботи оперативно-диспетчерських служб  допоможе вирішити ці питання і запровадити в Україні світові стандарти надання екстреної медичної допомоги.

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК