19 серпня 2018 року виповнюється 80 років голові Товариства Червоного Хреста України, Заслуженому лікарю України, кандидату медичних наук, головному лікарю Київської міської станції швидкої та невідкладної медичної допомоги (1975-1985 роки) Івану Гнатовичу Усіченку.

Іван Гнатович Усіченко народився 19 серпня 1938 року в селянській родині в селі Вергуни Черкаської області.4.jpg

Сільську семирічку Іван Гнатович закінчив на відмінно і вступив до фельдшерсько-акушерського училища в Черкасах.

У 1957 році вступив до Дніпропетровського державного медичного інституту. Навчався наполегливо, був комсомольським активістом. Його рекомендували вчитися в аспірантуру, але разом з друзями вирішив поїхати за призначенням до Кривого Рогу.

У 1963 році, у Кривому Розі Івану Усіченку, недавньому студенту, доручили керувати міською станцією швидкої медичної допомоги, у складі якої функціонувало 12 підстанцій, розкиданих на великих відстанях. На той час цей медичний заклад був однією із слабких ланок в системі медичного обслуговування населення міста. Завдяки особистим зусиллям Усіченка він перетворився на зразковий.

Відрізняючись працьовитістю, принциповістю і вимогливістю, Усіченко І.Г. завоював повагу до себе співробітників станції швидкої медичної допомоги.

В Кривому Розі, вперше в республіці, було здійснено об'єднання пунктів невідкладної медичної допомоги на базі станції швидкої допомоги, що дозволило значно покращити якість надання термінової медичної допомоги населенню міста.

Працював Іван Гнатович на посаді головного лікаря Криворізької станції швидкої медичної допомоги до сімдесятих років.

У 1975 році починається новий етап у біографії Івана Гнатовича Усіченка. Керівництвом республіканського Міністерства охорони здоров’я його було викликано до м. Києва та доручено очолити столичну станцію швидкої медичної допомоги.

З грудня 1975 року Іван Гнатович Усіченко працював на посаді головного лікаря Київської міської станції швидкої та невідкладної медичної допомоги.

Під його керівництвом проведено ряд організаційних заходів з метою покращення роботи служби швидкої та невідкладної медичної допомоги в місті: об'єднання пунктів невідкладної медичної допомоги зі станцією швидкої медичної допомоги, додатково відкриті підстанції швидкої медичної допомоги, збільшена кількість виїзних бригад, організаційно вдосконалена і укріплена оперативна служба, значно розширилася і удосконалювалася спеціалізована служба, створена і виділена в окрему педіатрична служба.

Іван Гнатович Усіченко сприяв розробленню перспективного плану розвитку служби швидкої та невідкладної медичної допомоги у м. Києві: будівництву нових підстанцій в усіх районах міста та лікарні швидкої медичної допомоги, будівництву, розширенню і удосконаленню диспетчерської служби.

Вивчаючи та узагальнюючи досвід роботи станції швидкої медичної допомоги в Кривому Розі та в м.Києві, опублікував у наукових журналах і збірниках 34 наукові роботи, неодноразово виступав з доповідями на Республіканських і міжобласних конференціях з питань термінової медичної допомоги.

Іван Гнатович також брав активну участь у громадському житті, був депутатом міськради, завідуючим сектором охорони здоров'я Міського Комітету народного контролю.

Працював на посаді головного лікаря Київської станції швидкої та невідкладної медичної допомоги до 1986 року.

Загалом, роботі на «швидкій» він віддав двадцять три роки життя.

Нагороджений орденами Жовтневої революції, Трудового Червоного прапора, «За заслуги» ІІІ, ІІ та І ступенів, Почесною Грамотою Президії Верховної Ради УРСР. Неодноразово обирався депутатом різних рівнів, у тому числі народним депутатом СРСР.

З 1986 року і до цього часу - голова Товариства Червоного Хреста України. Очоливши Товариство, Усіченко І.Г. докладає багато зусиль для того, щоб воно стало надійним помічником держави у вирішенні найгостріших соціальних проблем країни.

Щиро та сердечно вітаємо Івана Гнатовича з днем народження.

Зичимо Вам Божого благословення, міцного здоров’я, родинного затишку та добробуту.

Людської шани та мирного неба над головою!

Наснаги Вам, нових успіхів і перемог, довгих років активного життя.

Колектив Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва.

19 серпня 2018

© КНП ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ МІСТА КИЄВА

ЦЕМД та МК